Freonskip
Australian Labradoodles

Een nestje vol geluk!
Week 0 — 27 januari 2015

Die lieve Fay heeft het ‘m weer geflikt… Ze heeft wederom een compleet elftal op de wereld weten te zetten!
De dracht verliep voorspoedig en duurde 61 dagen. Op dinsdag 27 januari zag, na een langdurige bevalling, het elfde puppy het levenslicht. Er zijn zes reutjes en vijf teefjes geboren. Het is weer een hele prestatie geweest van Fay om deze klus te klaren en we zijn natuurlijk weer enorm trots op haar!
En daar liggen ze dan, elf prachtige puppy’s met een vermoeide, maar zeer zorgzame moeder Fay.

Daar wordt je heel stil van. Zo mooi. Een wonder weer, dit nieuwe leven. Deze eerste dagen zijn cruciaal. Is het in de werpkist de juiste temperatuur, krijgt ieder evenredig voeding, groeit elk pupje goed, zijn ze tevreden, gaat alles naar wens met Fay… — immers als “kraamvrouw” heeft zij extra zorg nodig.
Kortom een kwetsbaar geheel waar wij heel goed op passen!
Dat houdt in dat we Fay en haar puppen geen moment alleen laten.
We letten zorgvuldig op welk puppy wanneer en welke borst krijgt. Fay heeft 10 tepels, waarvan er 8 prima produceren en de voorste twee meer de functie van troostspeen hebben. Met elf puppy’s betekent het dat er sowieso één is die d’r geen heeft. En dan zijn er nog twee die bij de volgende shift een betere tepel moeten hebben om voldoende voeding binnen te krijgen.
Een continue proces is dit. Tussen iedere voeding zit momenteel ongeveer een klein half uurtje. Dag en nacht. Fay ligt als een melkmachine in de werpkist en verlaat deze alleen om buiten vlug haar behoefte te doen. Wij zorgen voor de controle en voor een aanvulling van voedsel en drinken voor Fay in de werpkist. Hierdoor voelen ook wij ons toch wel wat nieuwbakken ouders, met daarbij zelfs nog slechtere nachten dan we met onze eigen baby’s hadden… Al zijn we die waarschijnlijk al weer vergeten 😄. Gelukkig duurt deze periode maar kort. Over een paar weken zullen de pups een dag en nacht ritme ontwikkelen en zullen we slechts een paar maal gewekt worden in plaats van om het kwartier!

De puppy’s wegen we dagelijks. Als ze tien dagen zijn moet hun geboortegewicht verdubbeld zijn. Om dit wat beter te kunnen begeleiden hebben we de pups inmiddels voorzien van een lintje. Natuurlijk heeft iedere pup iets eigens waardoor we ze straks wel kunnen herkennen, maar voor nu is het nog wat lastig om elf bruine puppy’s uit elkaar te houden.
Puppy’s worden geboren met gesloten ogen en oren. De pups zijn heel erg gevoelig voor warmte, beweging en aanrakingen. Dat is immers de manier om bij het warme moederlijf te komen en te blijven en de tepel te vinden.
We beginnen op dag drie met Early Neurological Stimulation. Dit doen we tot en met dag 16. Het geeft de puppy’s een voorsprong in hun ontwikkeling waardoor ze in de toekomst beter bestand zijn tegen stress en ziektes.
Het zijn een vijftal oefeningen die we eenmaal per dag 3-5 seconden per oefening doen. Alles met mate, dus houden wij 3 seconden aan. Lees meer in dit artikel.
Deze neurological stimulation doen we ook op een heel natuurlijke manier, namelijk door ze te aaien en te knuffelen. Maar ook hier is het belangrijk dat we niet overdrijven, want dat zou averechts werken.
Wat nu het belangrijkste is dat er geen stress is, de pups zich veilig en geborgen voelen zodat ze kunnen groeien en Fay kan herstellen.
Daarom zullen we hier de eerste weken zorg dragen voor Rust, Reinheid en Regelmaat. Bezoek moet dus nog even geduld hebben en het contact verloopt nu nog via telefoon, mail of Skype.
Over een week of drie kunnen de toekomstige baasjes een eerste kennismaking met het elftal komen maken.
Tot die tijd houden we de site wekelijks bij met een blog, foto’s en filmpjes.

Wij zijn weer volledig vervuld van blijdschap met dit nest vol geluk! En wat is het een prachtig gevoel dat we al dit geluk straks door mogen geven…

Geniet mee van deze lieverds door middel van de foto’s en het filmpje.

Bekijk hier de video van week 0: