Freonskip
Australian Labradoodles

De dag van de Liefde!
Week 0 — 14 februari 2017

Op moment van schrijven is het Valentijnsdag. De dag van de Liefde.

Wij stromen hier ook over van Liefde… smoorverliefd!

Liefde voor Fay die wederom een pittige bevalling heeft weten te volbrengen.

Liefde voor negen puppy’s die op 14 februari geboren werden.

En die andere kant van de medaille is er helaas ook weer, zoals dat gaat in het leven. Puppy negen werd helaas levenloos geboren. En dus ook tranen. Tranen voor dat prachtige, volkomen perfecte puppy dat toch niet mocht leven. Dikke tranen van opluchting dat Fay en acht pupjes gezond en wel deze reis hebben doorstaan. Met grote dank aan míjn Helpers: Angela, Tjeerd en Jelte!

Op de dag van de Liefde heeft Fay haar verborgen schatten onthuld. De echo liet een paar weken geleden vijf pupjes zien. Maar kijk wat een verrassing!

Acht pakketjes Liefde, allerschattigste puppy’s! Het Grote Genieten is weer begonnen. Wat worden we hier blij van. En weer zo herkenbaar. Direct zo vertrouwd.

Alle geluidjes. Een piepje voor honger, een “euh-euh” voor het ongeduldig wachten tot de melk toeschiet, een hoog gegil voor ‘nood’ — vaak is dat even weg gedwaald zijn bij mama Fay.

De bewegingen en trekjes van puppy’s die pasgeboren zijn. Wonderlijk hoe alles direct al werkt. Het zoeken naar de tepel door middel van hun geweldige reukorgaan. Je hoort ze zoekend snuffelen. De pootjes die de melkslag maken om melk te laten toeschieten. De staartjes die als een antenne rechtop gaan staan als ze aan het drinken zijn.

En daarna intens ontspannen puppy’s, loom op hun rugje met een lekker rond buikje. Soms zelfs het bekkie nog halfopen. In dromenland, compleet met eerste kleine ‘blafjes’ of ‘woefjes’.

Fay is een echte kraam-vrouw –euh- hond. De eerste dag nog flink wat naweeën, misselijk van alle placenta’s die ze snel heeft weten op te snoepen. Super alert en zorgzaam voor haar puppy’s. Na de eerste dag zie je de ontspanning toenemen. Ze begint weer te eten, drinkt flink en het lukt weer om een diepe en rustige slaap te pakken te krijgen.

Deze eerste weken is het voor Fay en haar puppy’s heel erg belangrijk dat er Rust en Reinheid heerst in huis. Het bordje ‘Verboden voor Bezoek’ heb ik nog net niet op de deur, maar die regel geldt wèl! Fay en haar puppy’s zijn nu heel kwetsbaar, vatbaar voor infecties en virussen. Die willen we hier niet, dus zijn we streng. Iedereen schoenen uit bij de achter- of voordeur, handen flink wassen met desinfecterende zeep. En met gepaste afstand genieten van het grut in de werpkist.

Hier in huis is het lekker warm. En er ligt weer een matras naast de werpkist waar ik als ‘bonusmama’ paraat lig om Fay te helpen. De nachten rondom de bevalling zijn volledig doorwaakt en de nachten daarna zijn het hazenslaapjes van 5 tot max 30 minuten. Even doorbikkelen, het mag duidelijk zijn dat dit zeer tijdelijk is.

Ik hoor heel vaak de opmerking “Doen honden die bevalling niet gewoon zelf dan?” Nou… dat werkt bij onze gedomesticeerde honden inderdaad anders. Ze hebben helpers nodig. Om ze bij te staan en vertrouwen te geven bij de ontsluitingsweeën (bovendien doe je echt geen oog dicht met een hijgende hond in je gezicht 😉 ), om aan te moedigen en te ondersteunen tijdens de uitdrijving van de puppy’s (wat soms echt een flinke klus is, vooral als d’r eentje helemaal dwars ligt of niet meer leeft), en nadien voor het voorzien van voldoende eten en drinken voor Fay, het in de gaten houden van de puppy’s enzovoorts enzovoorts. Het houdt ons lekker bezig. En ja, inderdaad, het kan en gaat ook anders. Zie de broodfok in bepaalde landen…, zelfs in ons eigen land. Afschuwelijk. Daar overleeft een groot deel van de puppy’s en moederhond het dan vaak ook niet. Geen traan wordt daarover gelaten. Er is blijkbaar toch voldoende markt voor, helaas, om dat systeem in stand te kunnen houden.

Helder dat deze bevalling weer allerlei emoties bij me oproept 😉. Mijn ‘oermoeder-instinct’ komt boven, die het beste wil voor haar kleintjes inclusief Fay (en alle andere kleintjes in de wereld).

Voor nu is mijn wereld even hier thuis, heel dicht bij mij zelf. Met een 100% inzet om de liefste en gezondste hondjes over acht weken aan hun nieuwe eigenaren te mogen overdragen en toevertrouwen.

Tot die tijd laaf ik me aan de Liefde… dit verrassingspakketje van acht!

Bekijk hier de video van week 0: