Freonskip
Australian Labradoodles

De PuppyPeuterspeelPlaats is open!
Week 6 — 23 februari 2013

Speelse puppy’s die de wereld willen ontdekken hebben ruimte nodig. En dat laten ze weten ook.
’s Nachts gaan de puppy’s keurig terug in hun puppyren met de werpkist, lekker beschermd en veilig. Ze vallen tevreden en vlot in slaap. Maar als de luikjes dan om een uur of zes ’s ochtends weer open gaan dan willen ze ook direct de ruimte in! Spelen! En daar komt dan een lesje Geduld voor Puppy’s om de hoek kijken. Niet direct toegeven bij wat gepiep van onweerstaanbaar grut. Lastig… voor hun, maar ook voor ons. Want gemopper van puppy’s kan nogal ‘aanwezig’ zijn…
Gelukkig zijn wij begripvolle baasjes, het ís ook vol hoor, elf grote puppy’s in die ren. Dat gaat elkaar in de haren zitten. “Bargebiten” noemen we dat op z’n Fries. Eerst is het leuk spelen en later gaat het net iets te ver. Het zijn net kinderen 😉.
Ruimte dus, en die krijgen ze. De PuppyPeuterspeelPlaats in onze keuken. Dat hebben ze erg nodig. Lekker rennen en spiertjes ontwikkelen, stoeien en spelen met al het speelgoed en bijtmateriaal wat er voorhanden is. Om na een half uur met z’n allen in een knus hoekje in slaap te vallen. En diegene die nog niet uitgespeeld is hoeft niet direct z’n ‘brusjes’ te gaan klieren, die heeft voldoende mogelijkheden om zichzelf nog even te vermaken tot ‘ie er lekker bij gaat liggen. Hè, hè, weer even rust…
Ondertussen doen wij hier ‘gewoon’ ons ding. Ruimen de vaatwasser in of uit, stofzuigen, poetsen, openen kastjes en deuren, rommelen wat aan; de puppy’s maakt het allemaal niets uit, ze liggen lekker en wij stappen wel om en over hun heen. Continue op ons hoede natuurlijk om niet op een pup te staan. Het gaat erg goed op deze manier. Zeer sociale puppy’s die gewend zijn aan alle huislijke toestanden.
We laten geregeld vreemde en luide geluiden horen vanaf de iPad, een geluidsApp helpt ons om de pups hieraan te laten wennen. Vuurwerk, onweer, een baby, kat , koe, geit, paard, een trein, auto, fietsbel, wekker, sirenes, een krijs, getoeter, we kunnen het zelf zo gek niet bedenken. En we hoeven alleen maar op een knopje te drukken! Gemakkelijk hè.
Inmiddels is de Dierenarts bij ons thuis geweest. Nienke heeft alle pups uitgebreid en zorgvuldig onderzocht, heeft de puppy’s geënt, gechipt en geswabt (voor het DNA materiaal). Logistiek een hele onderneming met dit elftal! Heel georganiseerd pup voor pup alles afhandelen. Erg prettig dat dit achter de rug is en alles goed gegaan is.
De puppytuigjes zijn inmiddels binnen. Dat houdt in dat we met ze naar buiten kunnen – hoewel de tuigjes nog wel ietsje te ruim zitten, maar daar groeien ze heel vlot in. We wachten op iets minder koud weer, deze wind is wel heel snijdend koud voor deze kleintjes. “Moarn mar wer es yn it waar sjen” , zou Piet wel zeggen! 😉.
Op de arm nemen we ze stuk voor stuk wel eens even eventjes mee naar buiten, lekker bedekt door onze armen en warme handen. Overdag, maar zeker ook in het donker. Spannend! Lekker dicht tegen ons aan zie je de snuitjes snuffelen naar het onbekende. Het is me ook wat, dat groot worden…
Fay heeft het druk met opvoeden. Zij geeft nu nog zo’n twee maal daags de borst, en als er gebeten wordt in haar borst wordt er simpelweg niet meer gegeven. Hupsakee! Wégwezen brutale apen! Een fantastisch consequente moeder waar de puppy’s respect voor hebben. Daar zorgt Fay wel voor. We merken dat elf puppy’s tegelijkertijd bij Fay minder leuk is voor beide partijen dan maar een paar pups per keer. Bij elf is het continue opvoeden geblazen, als er twee of drie samen zijn met Fay is het gezelliger. Dan wordt er geknuffeld en gespeeld. We merken aan Fay dat zij daar echt van geniet. En de puppy’s ook! Bij toerbeurt Quality Time dus voor de pups.
Zo is ook deze week weer vlot voorbij gegaan en zijn we al in de voorbereidingen beland voor de ‘thuiskomst’ van de puppy’s. Puppypakketten klaarmaken, Informatiebrieven bijwerken… en vooral heel veel knuffelen met alle kleintjes, nu kan het nog!

Bekijk hier de video’s van week 6: