Freonskip
Australian Labradoodles

Natuurlijke ontwikkeling
Week 2 — 14 februari 2015

Wat is het toch mooi dat de natuur gewoon rustig z’n gang gaat en de ontwikkeling van de puppy’s in z’n eigen tempo gewoon door gaat. Ook als je als “kraamhulp” gevloerd bent door de griep.
Gelukkig zijn alle elf puppy’s blakend van gezondheid. En is Fay dartel en flink hongerig 😉.
Deze derde week gaat er een wereld voor de jonge hondjes open. Alle zintuigen gaan functioneren. Geleidelijk zijn de oogjes en gehoorgangen open gegaan. Het is merkbaar dat het even wennen is voor de kleintjes. In het begin, als er een eerste lichtstraal ontvangen wordt, zie je de kleine koppies omhoog ‘kijken’, bijna scannend. Soms is er een pupje een beetje van slag, eventjes een klein beetje pieperig. Het is ook niet zomaar wat. Een warme hand doet dan wonderen.
Die lieverds… aandoenlijk.

Ook de motoriek ontwikkelt zich razendsnel. Een beetje wiebelig staan de pups voor het eerst op hun pootjes, buikje van de vloer. En daar hoort natuurlijk bij dat er ook zo nu en dan omgerold wordt. Vallen en opstaan.
Fay laat het kroost goed oefenen. Als zij de werpkist betreedt dan maakt ze eerst een paar opruimrondes. Alle plasjes en poepjes worden keurig weggewerkt met ondertussen hongerige pups achter haar aan waggelend. Oefening in motoriek én geduld.
In de eerste twee weken hadden de pups Fay nodig om hun buikje te masseren om de ontlasting op gang te brengen, nu kunnen ze het alleen af. Je ziet zelfs al een voorzichtige start van een plasritme. Zodra ze wakker worden zie je ze even gaan zitten om een plas te doen.
We merken dat er al pupjes zijn die een klein beetje op onderzoek uit gaan en reageren op het speelgoed in de werpkist. Ze beginnen ook onderling op elkaar te reageren, voorzichtig wordt er eens in een pootje of oortje gehapt. Een nu nog lief en zacht, tandeloos bekkie.
De pups krijgen nu nog volledig voeding van Fay. Dat betekent dat we Fay veel bijvoeren. Zij krijgt nu tijdens iedere voeding een schaaltje volle kwark. Juist in deze week schuilt gevaar van een calciumtekort wat zeer gevaarlijk kan zijn voor Fay. En tussendoor verwennen we haar met veel kip (ongeveer een kilo per dag!), vlees, rijst, kaas en puppybrokjes. Een goed doorvoede moeder is volle melk voor de pups. En alle elf groeien ze daarom ook prima. Allen zijn ze nu rond de 1000 gram. Geweldig!
En Skip? Die geniet mee. Hij krijgt bij ieder portie van Fay ook zijn deel. In iets kleinere hoeveelheden maar wel van hetzelfde lekkers. We merken dat hij dit derde nestje al iets minder spannend vindt. Hij ligt pontificaal voor de werpkist en wij prijzen hem dat hij zo goed mee oppast! Toch vindt hij het ook nog wel wat spannend hoor, dit kleine grut.
Al met al zijn wij dik tevreden met deze natuurlijke ontwikkeling!

Bekijk hier de video’s van week 2: