Freonskip
Australian Labradoodles

Wankele pootjes en verwonderde oogjes
Week 2 — 26 januari 2013

De puppy’s zijn nu veertien dagen oud geweest. De ontwikkeling gaat echt razendsnel!
Ze hebben nu de ‘neonatale fase’, waarin ze volledig afhankelijk waren van hun reflexen, achter zich gelaten.
De fase waarin ze nu zitten noem je de ‘overgangsfase’.
Deze periode, in de derde levensweek, is een heel belangrijk stadium waarin ze een stormachtige ontwikkeling doormaken op neurologisch en lichamelijk gebied.
De mogelijkheden om prikkels waar te nemen en te verwerken worden snel groter.
De oogjes zijn inmiddels open gegaan en ze leren elkaar en hun moeder zien en herkennen. Ze beginnen nu te reageren op hun omgeving en proberen te lopen in plaats van te kruipen. Dit ziet er natuurlijk zeer aandoenlijk uit; wankele pasjes en geregeld een omvallen en rollen. Net zoals in het tv spotje van het Wereld Natuur Fond: It’s a beautiful day…
Vanaf nu is het belangrijk dat de puppen steeds meer indrukken opdoen. We bouwen de prikkels die we aanbieden dan ook langzaam maar zeker uit.
Alles wat de pup nu meemaakt wordt later als vanzelfsprekend beschouwd en zit als het ware in het geheugen van de pup ingeprent.
De Early Neurological Stimulation oefeningen hebben we afgerond. Voorzichtig hebben we in de eerste twee weken deze oefeningen gedaan om de honden nog weerbaarder te maken.
De komende weken zullen we bezig gaan met middenrif oefeningen. Deze oefeningen helpen om later wagenziekte te voorkomen.
Fay is werkelijk een schát van een moeder. Ze is, zoals we haar kennen, heel rustig, lief en relaxed en zorgt voortreffelijk voor al haar puppy’s. Haar puppy’s zijn hierdoor ook erg rustig en relaxed, echt voorbeeldig. De tevreden geluidjes en het weldadige rekken en strekken en op hun rugje wurmen zijn hiervan genoeglijke uitingen.
Op dit moment krijgen ze nog volledige voeding van Fay. We moeten daarbij nog wel goed in de gaten houden of iedere pup evenredig gevoed wordt, ze heeft immers maar tien tepels- waarvan er twee niet optimaal geven- en wel elf puppy’s. De puppen groeien als kool, hun gewicht is inmiddels verdriedubbeld en ze zijn allemaal de 1000 gram gepasseerd.
De eerste ontworming hebben ze ook al gehad, volgens schema.
Omdat ze nu allemaal al lekker actief beginnen te worden en het een groot nest is, zullen we in de loop van deze week de werpkist uitbouwen met een puppyren. Zo kunnen ze hun wereldje wat vergroten en verder gaan op hun ontdekkingsreis.
Ook hebben we al hun nageltjes voor de eerste keer geknipt. De scherpe nageltjes kunnen Fay haar melklijsten beschadigen, daarom moeten we dat goed bijhouden. Een flinke klus, 198 nageltjes…
Al met al begint er hier steeds meer leven in de brouwerij te komen. De rust die ze nodig hebben, ze slapen nog heel veel, kunnen wij ook nog prima gebruiken om ons op te maken voor de komende tijd!
Voor ons is dit wederom een geweldige ervaring waarin het genieten voorop staat. Dit kleine grut is zó schattig en lief, onweerstaanbaar!

Bekijk hier de video’s van week 2: