Freonskip
Australian Labradoodles

Aandoenlijke koppies met klapperende kaakjes
Week 5 en 6 — 5 januari 2021

Terwijl ik schrijvend nog maar weer eens een overgebleven kerstkransje weg kauw, overpeins ik de titel van dit blog. Een titel met een tegenstelling. Super schattig, zacht, zoet, lief, tegenover pit, venijn, drukte, pijn. Als het leven zelf 😘.

De afgelopen weken stonden bol van tradities. Het hele gezin thuis en daarom konden we veel fijn doen zoals altijd. Het gourmetstel op tafel. De top 2000 tot in de kleine uurtjes. Spelletjes aan tafel. Boeken onder de kerstboom. Veel gezelligheid met hapjes, drankjes, films en samenzijn. En ondertussen met volle teugen genieten van Dieuwke’s tiental. Het valt niet te omschrijven hoe lief ze zijn. Hoe zacht ze zijn, hoe lekker ze ruiken, hoe je samen met de pupjes tot rust komt. Zo’n jaarwisseling kun je je amper fijner wensen.

De ontwikkeling van de pupjes gaat bijna ongemerkt met een onvoorstelbare vliegende vaart! Ze zijn zo heerlijk pùp! Dus stoeien, ravotten, ontdekken, experimenteren, spelen, eten, slapen en knuffelen. Zoals het hoort. Net als de tandjes die inmiddels volop gebruikt worden. Het hoort. Het is gezond. Het is de enige weg. Daar met rust en geduld op reageren helpt. Afleiden ook. En weten dat die klapperende kaakjes net even feller gaan als een pupje moe is, of overprikkeld, helpt ook. Dat zijn de momenten dat ik me een puppyfluisteraar voel. Kalm op m’n hurken dekking en support bieden, soms een klapperend kaakje rakelings langs mijn wangen, sussende woorden, kusjes, knuffels en massages tot zo’n pupje rustig en ontspannen ligt te spelen of op z’n rugje in slaap valt. Een typische ‘win-win-situatie’ 🥰. En jaja, ik weet het: ik zal er niks ‘in-aaien’. Ze zijn nog klein, net vijf weekjes. We hoeven niet hard te zijn, streng te zijn. Dat doet mamma Dieuwke ook niet. Ze gromt of grauwt niet. Maar gaat spelenderwijs met ze om. Want weten de pupjes veel. Die kijken heel eenvoudig met hun prachtige oogjes recht in je ziel. Onweerstaanbaar. Dat is ook de natuur. Dat we daar gevoelig voor zijn. Toch goed geregeld 😊.

De diversiteit in karakters laat zich ook al mooi zien. We hebben de huppeltjes, de ontdekkers, de observators, de knuffelkontjes, de stoere types, de beheerste types, de uitdagers, de dekkingzoekers… En geloof me, ze hebben allen àlle eigenschappen in zich 😅. Zie je een vechtersbaas op pad en een ‘brusje’ die het onderspit delft, een moment later zijn de rollen omgedraaid en kun je het ‘zielige pupje’ al grommend en groot met wijde pootjes over de belager heen zien staan. Kortom, ze zijn gelijkwaardig. Lief, schattig, zoet, pittig, druk en venijnig. Ze zijn ontspannen en in balans! Blije kleine hondjes!

Alle mensen die deze pupjes een liefdevol thuis gaan geven zijn inmiddels op de hoogte wie ze mogen gaan verwelkomen. Een ontroerend moment om ze online aan elkaar voor te stellen. En gelukkig: de pupjes zijn straks méér dan welkom! Met open armen, met zo weinig mogelijk verwachtingen èn met tijd en rust om aan elkaar te wennen. Ze zijn welkom met alle tegenstellingen die ze in zich hebben. Met lieve oogjes die álles doen verzachten ❤️.

Team Freonskip wenst jullie allemaal een jaar met licht, leven en zacht(moedig)heid!

Bekijk hier de video’s van week 5 en 6: