Freonskip
Australian Labradoodles

All you need is… een nest vol liefde!
Week 3 en 4 — 18 december 2020

Een paar dagen geleden stond ‘ie in ons dorp: Dè All You Need is Love-bus! Dan weet je dat er iemand echt een hèle fijne verrassing te wachten staat. Zo lief… Dat gun ik iedereen ❤️. Altijd. Liefde, je geliefd voelen, dierbaren om je heen.

Ik ben wat weekhartig. Normaliter ben ik al een ‘softie’, nu is het helemaal bingo. Tis heus niet ernstig hoor, het zijn slechts wat vlot verschenen vochtige oogjes. Om alles. Om een mooi bericht over een docent die bedankt wordt. Om een emotioneel verhaal van een verpleegkundige. Om een hartverscheurend rotbericht over broodfok. Om een persoonlijk verhaal wat me raakt. Om een prachtig kerstmusicalliedje, die we niet in het theater helaas maar gelukkig wel op Omrop Fryslân konden horen 🙏. Om die All You Need is Love-bus dus. En… vooral ook om aandoenlijk lieve pupjes in mijn armen.

De tijd van het jaar, Lockdown, vermoeidheid. Het maakt me hyperbewust en melancholisch. Het was een intens jaar. Diepe dalen waar we ingekwakt werden en gelukkig ook fijne zomerse hoogtepunten. We sluiten dit jaar ook intens af. Met een nest vol liefde! Het ontroert me. En maakt me dankbaar. Dat we dit als gezin weer mogen beleven en alles zo goed gaat met Dieuwke en haar tiental.

Tien popjes, ze groeien als kool! Er gebeurt veel. Heel veel. Het is een snelkookpan van ontwikkeling. Hun gewicht is inmiddels wel vijf keer zo veel als het geboortegewicht, allen richting de anderhalve kilo! Waren ze bij de geboorte nog blind en doof. Nu zijn de oogjes en oortjes open. Eerst een piepklein tuurgaatje, snuitjes aarzelend en zoekend in de lucht, kijkend naar het licht. Nu nieuwsgierig de omgeving in zich opnemen en êcht kijken! Ook zijn de buikjes van de vloer. Met gestrekte pootjes staan ze steeds steviger. Van kleine tuimelaars naar mini hondjes! De pupjes ontdekken de staartjes, pootjes en lijfjes van hun nestgenoten èn dat ze daar ook in kunnen happen. Gelukkig nu nog vrijwel tandeloos, hemels. Want owee… de eerste puntjes zijn voelbaar! We wachten op het eerste gilletje van een genadeloze en venijnige puppyhap in een broertje of zusje 😬.

De kleintjes experimenteren met hun blafjes en grommetjes en hoe ze met elkaar of met de aanwezige babyspeeltjes kunnen spelen. Ik heb alle nageltjes al een keertje geknipt. Het zijn er veel… en het is zo’n eerste keer best weer spannend. Timing is belangrijk. Slapend dus. Ook hebben ze allemaal hun eerste ontwormingskuur gehad, check ✅. Allen hebben de afgelopen week zelfstandig leren plassen en poepen – en nee, ze zijn nog niet zindelijk 😅. En sinds gisteren hebben we de ‘puppypap’ geïntroduceerd (zie video 3). Chaos. De pap moet wennen, ze vinden het heerlijk maar moeten nog wel even netjes leren eten. Voor Dieuwke is het fijn. Tien pupjes voeden neemt veel. Zij mag iets minderen nu. Nogmaals, er gebeurt veel. Echt. Iedere dag opnieuw ben ik oprecht verwonderd over de onvoorstelbare snelheid waarmee de pupjes groot worden. Je knippert een keer met je ogen…

Dieuwke haar tiental, ze zijn ècht geweldig. We zien hoe zorgzaam en trots Dieuwke is. En wat wij zijn trots op háár! Hoe vaak het zinnetje “lief hè…” hier wel niet uitgesproken wordt is ontelbaar. Net als het antwoord: “Jaa schattig hè…” En dan stilletjes de neus in zoete warme vachtjes duwen 🥰. Genieten. Genieten jullie mee met de foto’s en filmpjes?

Dit geluk gun ik jullie namelijk allemaal. Iedereen die zich nu eenzaam voelt, iedereen met verdriet, iedereen waar het nu echt donker is. Iedereen in deze rare tijd… Wat wens ik iedereen een nest vol liefde, een liefdevol nest. Misschien dan geen neus in zoete warme vachtjes, maar wel warme zachte armen om je heen! Misschien even niet live nu, maar hopelijk wel in de hele nabije toekomst.

We wensen jullie liefdevolle en hartverwarmende kerstdagen en jaar wisseling toe 💞.

Liefs, Team Freonskip.

Bekijk hier de video’s van week 3 en 4: