Freonskip
Australian Labradoodles

Choco’s om óp te vreten!
Week 5 — 6 maart 2015

Inmiddels zijn we bijna zover dat we de beslissing gaan nemen welke pup naar welk gezin gaat. Als alle nieuwe eigenaren op bezoek geweest zijn, en we uitgebreid hebben kunnen zien hoe iedereen reageert op de pup — en vice versa, kunnen we zo zorgvuldig mogelijk iedere pup de juiste plek geven. Leuk en spannend voor degenen die een pup verwachten.
Het is een bijzonder proces waarbij we diverse afwegingen maken.
De observators onder de pups zullen zeer geschikt zijn in een therapiesituatie. De rauwdouwers hebben liefdevolle begrenzing nodig, maar ook de wat schuchtere pups zullen zeker duidelijkheid nodig hebben. Immers, we aaien er zomaar allerlei spannends in. Vertrouwen, daar gaat het om. Geef de pup vertrouwen en je zult vertrouwen krijgen!
Hoe de pup zich uiteindelijk ontwikkeld is mede afhankelijk van ervaringen en leermogelijkheden. Reden voor ons om iedereen dringend te adviseren om op zoek te gaan naar een goede hondenschool met een, voor deze sensitieve honden, geschikte puppycursus.
Met trots kunnen we melden dat iedere pup geweldig is, stuk voor stuk toppers! Ze zijn allemaal lekker relaxed en ondernemend!

Iedereen mag ondertussen broeden op de naam van hun pupje. Een leuk klusje. Dit is ons derde nestje, dus moet de officiële naam met een C beginnen.
Het wordt dan Freonskip’s C… ……(roepnaam). We konden het niet laten om wat ludieke suggesties te opperen. Er kwam al van alles langs: van Chocolade tot Café, van Chef tot Clown, Chemicus en Chip, Cobber, Cito, Clapton, Cambuur, Cookie, Compact, Cum laude, Cowboy, Chaoot, Charter, Creatieve, Casanova, Cabareteske, Charmante, Coole, Correcte, Cryptische, Celibataire, Chaperon(ne)… tot Camping aan toe! 😄
Kortom, de fantasie mag gebruikt worden!
Voor ons zijn het op dit moment heerlijke Choco’s die werkelijk om op te vreten zijn. Het knuffelgehalte is heel hoog.
Toch is het betreden van de puppyren steeds meer op eigen risico. De pups hebben nu blinkende hagelwitte melktandjes, die vrij moeiteloos een flinke piercing kunnen voorbereiden. Gelukkig houdt een ferme sok of trui heel wat tegen, toch klinkt ook bij ons wel eens een ‘auw’ als er in achillespees, teen of vinger gebeten wordt. Het is de pups natuurlijk direct vergeven. Weten zij veel. Ze zijn slechts aan het oefenen. Het blijft overigens wel erg zielig als een slapende pup door een klierderig broertje of zusje steeds harder in een oor, staart of poot gebeten wordt. Een piep in de slaap wordt dan steeds luider!!! Nogmaals, we aaien er niets in. Dit is leren. De belaagde pup wordt vanzelf wakker en zal leren om, letterlijk, van zich af te bijten zodat broertje/zusje zèlf weet hoe het voelt.
Als ze met z’n allen wakker zijn dan is het gestoei niet mis. Het is een gegrom en gepiep van jewelste. We hebben daarom flink wat nieuwe speeltjes toegevoegd zodat er afleiding is. De speeltjes zijn ijzersterk en zijn speciaal geschikt voor de nieuwe tandjes. Soms, als het net even te gek gaat, leiden we de puppy’s af door een koel en nat kauwspeeltje aan te bieden. Dat is wat straks ‘thuis’ ook gedaan kan worden. Afleiden als het te gek gaat. Niet boos worden, dat werkt alleen maar averechts en gaan ze zich nóg meer uitsloven. Het zijn net kinderen!

De prachtige gekleurde bandjes hebben we deze week af gedaan. Er bleek een onweerstaanbare aantrekkingskracht vanuit te gaan om deze eraf te bijten.
Gelukkig zijn ze inmiddels goed herkenbaar door ons, al moeten ook wij soms wel drie keer kijken. We noemen ze nu nog neon, paars, bruin, rood, enzovoorts.

Ze eten nu flink. Zitten op 3 a 4 maal puppypap per dag. Tussendoor geeft Fay nog de borst. De puppy’s drinken nu staand. Fay wijdpoots zodat ze stevig staat; het is een behoorlijk geweld daar onder haar…
Zorgzame mamma Fay ‘spaart’ haar eigen voeding. Als ze de kans krijgt dan kotst ze haar pas opgegeten voer uit voor haar puppy’s, die dat héérlijk vinden!
Daar houden we rekening mee, we geven Fay eten en laten haar niet vlak daarna voeden.

De uitgebouwde puppyren raakt eigenlijk alweer aardig gevuld met elf flink groeiende pups. Het zal niet lang meer duren voordat we nog meer ruimte zullen gaan maken. Een heel gezond teken. De puppy’s doen het goed! En dan gaat het ons ook goed!

Bekijk hier de video’s van week 5: