Freonskip
Australian Labradoodles

Een nest vol tevredenheid
Week 2 — 1 maart 2017

Dikke ronde buikjes en een tevreden grijns rond hun snuit. Fay geeft geen moedermelk maar slagroom! Het geboortegewicht van alle pupjes zat rond de 300 gram, nu zijn ze allemaal rond de 1100 gram! Net 14 dagen oud! Werkelijk alles groeit als kool; hun lijfjes, oortjes, vachtjes, nageltjes… Je draait je om en ze zijn weer gegroeid!

Om de twee tot drie uren, dag en nacht, worden de pupjes kalm wakker, rekken en strekken en geven een klein piepje. Fay, die gedurende de slaaptijden van haar kroost even lekker haar pootjes strekt en gezellig weer bij ons op de bank kruipt, staat bij het eerste kikje alweer bij de werpkist. Zorgzaam en alert kijkend of alles nog klopt. Zodra mama haar snuit over de rand steekt, ruiken haar pupjes dat ze er is en komt er leven in de brouwerij! Melk! Nou ja, Slagroom dus 😉. Volgens mij is Fay maar wat blij wanneer ze haar zware melklijsten weer wat kan verlichten.

De eerste fase zit er alweer op! De Neonatale fase. Slapen, drinken en groeien is waar het in die fase om draait. Een fase van Rust voor puppy’s en moeder. We zijn inmiddels beland in de zogenaamde Overgangsfase. Die duurt van ongeveer dag 10 tot en met dag 21. In deze fase openen de oogjes, beginnen ze te kruipen en gaan de pupjes ook horen. Heel langzaam ontwikkelen de zintuigen zich verder tot volle sterkte. Aller-schattigst om te ontdekken dat de eerste lichtstraaltjes te zien zijn door de pupjes. Wiebelige koppies die verwonderd om zich heen kijken. Snuitjes omhoog. Zo puur. Zo mooi. En dan een poging om te lopen. Buikjes al van de vloer en de pootjes resoluut al een paar echte stapjes naar voren. Op naar mama! Tot er een obstakel(tje) is en er een vakkundige rol gemaakt wordt. Vallen en opstaan.

In deze eerste levensdagen, vanaf dag drie tm dag 16, hebben we “oefeningen” met de pupjes gedaan. Op een volkomen natuurlijke manier tijdens het knuffelen en heel erg kort overigens, eenmaal daags een paar seconden. Hierbij geldt namelijk dat overdaad wel degelijk schaadt. We noemen dit Early Neurological Stimulation, en hebben dit dus met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitgevoerd.
Het geeft de pupjes een voorsprong in hun ontwikkeling van hun cardiovasculaire gestel, zijn ze beter bestand tegen stress en krijgen meer weerstand tegen ziektes. Met liefde geven we ze deze levenslange voorsprong.

Nu ze twee weken oud zijn hebben we ze de eerste keer ontwormd, zoals het hoort. Ook de nageltjes hebben we voor het eerst geknipt met een klein nagelknippertje. De scherpe nageltjes krassen op Fay haar huid in de strijd om de lekkerste tepel. Daar moeten we Fay tegen beschermen. Een logistiek klusje die opperste concentratie vergt en het beste lukt vlak nadat ze gevoed zijn en ze laveloos liggen te slapen. Gaandeweg de weken zal dat nog meerdere keren moeten gebeuren en zullen de puppy’s alvast een beetje wennen aan de verzorging van hun nageltjes. De pupjes passen nu niet meer in hun ‘couveuse’ – de bananendoos – en daarom hebben we de reisbench weer van zolder gehaald. Daar zetten we de pupjes in als de werpkist verschoond wordt en zo kunnen we ze gemakkelijker één voor één ontwormen en nageltjes knippen. Mama Fay ligt dan al lief op ze te wachten met een troost-tepel. Hartstikke handig die reisbench!

Een tevreden nest dus. Acht zonnestraaltjes die de boel opfleuren tijdens druilerige dagen!
Wij genieten en zullen alle nieuwsgierige nieuwe eigenaren binnenkort uitnodigen voor een eerste kennismaking met de pupjes, zodat ook zij mee kunnen genieten!
We maken ons op voor de eerste kraamvisite, de beschuit met roze en blauwe muisjes staan klaar, gezellig!

Bekijk hier de video’s van week 2: